Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Istoric

Comuna Borca a fost prima dată menționată istoricin anul 1558 într-un document medieval moldovenesc emis de Alexandru Lăpușneanu, prin care se dona Mănăstirii Slatina moșiile Madei, Borca și Sabasa și o parte din Farcașa.

Începând cu sec. Al XVII-lea așezările din zona Borca erau sate mănăstirești. Borca a fost sat de hotar cu regatul Ungariei, până în 1541, cu Principatul Transilvaniei, până în 1691, apoi cu Imperiul Austro – Ungar. Până la secularizarea averilor mănăstirești, făcută în 1864, în timpul domniei lui Al. I. Cuza, Borca aparținea mănăstirii Slatina, fondată de Alexandru Lăpușneanu ( 1561), iar Sabasa mănăstirii Rască fondată de Petru Rarea și rezidită de
vornicul Costea Bacioc în 1611.

Primul document care atestă, într-o oarecare măsură, existența și poziția administrativă a localității, este Harta Administrativă a Moldovei, întocmită de Dimitri Cantemir, tipărită în Olanda, la 1737. De pe hartă reiese că tot bazinul Bistriței, până în zona Dornelor, aparținea Districtului Neamț. În anul 1884 când a fost adoptată „Legea Domniilor Coroanei” publicată în „Monitorul
Oficial” nr.53 din 10 iunie 1884. La acea vreme, pe teritoriul Domeniului existau 4 comune:
– Borca, Sabasa, Madei și Farcașa. Prin Legea administratiavă din 1904, comunele rurale sunt organizate în cercuri:
– Cercul Borca cuprindea Borca și Soci; Cercul Madei cuprindea Madei,
Frasin, Haleasa, Neagra și Părăul Cirjei; Cercul Farcaaa includea, pe lângă alte sate și Sabasa și Pârâul Pinței. Aceste cercuri aparțineau Județului Suceava ( „Monitorul Oficial” din mai 1904).

O nouă împărțire administrativă s-a făcut în anul 1908, când se revine la Plăși. Borca făcea parte din Plasa Broșteni, alături de Madei, Farcașa și Crucea. Până în 1924, Borca, Madei, Sabasa au făcut parte din judeaul Baia, cu resedință la Fălticeni. Prin Legea din 14 iunie 1925, dată de Regele Ferdinand I, comunele Borca, Madei, Farcașa, Broșteni, sunt trecute în județul Neamț. După ce a fost adoptată legea organizării comunale și a început procesul de organizare instituțională a comunei, acesta a parcurs mai multe etape până în anul 1956 când a ajuns la forma administrativă teritorială valabilă și în prezent.

Ultima actualizare: 09:07 | 2.10.2023

Sari la conținut