Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obiective turistice

Munții Stânișoarei

Munții Stânișoarei sunt așezați în nord-estul României la exteriorul arcului Carpaților Orientali, având o direcție generală nord-vest sud-est cale de aproximativ 60 de km și ocupă o suprafață de peste 2100 km² ceea ce reprezintă circa 4% din întreaga arie a lanțului muntos oriental. Administrativ sunt așezați pe teritoriul a două județe, Neamț respectiv Suceava.
Munții Stânișoarei sunt încă bine împăduriți (aprox. 75% din suprafață), dar pădurea este dominată de formațiunea de amestec conifere-fag. Numai pe culmile de peste 1.200 m din vest și sud-vest există molidișuri pure. În sud, pe versantul culmii Cozla, s-a plantat pin, iar spre baza versantului estic, la contactul cu Subcarpații Neamțului, în amestecuri pătrunde gorunul. Partea superioară a culmilor muntoase este domeniul pajiștilor montane secundare.

Vegetație și faună
Intr-o proporție covârșitoare de 90 % domină solurile cambice de tip eumezobazice și mezobazice cu un conținut redus de humus (3-10 %) și o reacție slab acidă pană la neutră. In răspandirea lor, ca importanță urmează podzolurile.
Emblematic pentru fauna locală este zimbrul.

Ultima actualizare: 03:00 | 11.05.2024

Sari la conținut